• Reklama

przydało by się centrum szkoleń informatycznych.

Wszystko co z nauką związane. żłobki, przedszkola, podstawówki, gimnazja, szkoły średnie oraz wyższe
Awatar użytkownika
PostWysłany: 30 Maj 2011, 13:05
Marzy mi siÄ™ stworzenie w Wieluniu zaplecza edukacji informatycznej, np. filia jakiejÅ› firmy prowadzÄ…cej szkolenia informatyczne.
W wielu miastach realizowane sÄ… szkolenia informatyczne w tym dofinansowane -patrz http://www.inwestycjawkadry.info.pl/
, świetnie byłoby zamiast tułać sie po Warszawach, Wrocławiach itp. gdyby takie szkolenia mogły by odbywać sie tutaj na miejscu, na pewno miałoby to swoje pozytywne konsekwencję w chociażby aktywizacji młodzieży i powstawaniu jakiś ciekawych firm. Czy dziś gdybym np. chciał wysłać swojego syna na kurs programowania w Wieluniu czy istnieje taka możliwość? - z tego co wiem to nie! Najmłodszych można by zachęcić poprzez prace z klockami Lego MindStorm.

Ideałem byłoby gdyby Wieluń postawił na edukację związaną poznawaniem i wykorzystaniem technologii programistycznych, bazodanowych.
Wiem ,że w Sieradzu odbywają sie co jakiś czas szkolenia informatyczne- dokładnie nie wiem jakie ale skoro sieradzanie mogą to może i tutaj udało by się?

Programowanie ma dużą przyszłość, z tego można nieźle żyć. Wystarczy popatrzeć na portale z ofertami pracy, jest tam bardzo dużo ofert pracy dla programistów.
Może taka mała kuźnia dla dolinki nie krzemowej ale programistycznej!

Wiem, że to tylko słowa ale od słów sie zaczyna, gdyby ktos poczuł bakcyla to słuzę czasem.

http://komled.pl

google adsense
Google

PostWysłany: 02 Cze 2011, 08:36
Wiele rzeczy przydałoby się w Wieluniu, ale jak wiadomo do tego potrzebna jest kasa. Szkolenia tego typu do tanich nie należą a ponadto taki jeden kurs to stanowczo za mało.
Zerknąłem na link, który podałeś i np:

C# - poziom podstawowy 1783 pln 16 godzin
Java kurs podstawowy 1900 pln 20 godzin
CMS
Joomla ok 500-1000
Drupal ok 1000-1200

Do ceny kursu należałoby jeszcze doliczyć koszty wynajęcia pracowni komputerowej (kilkadziesiąt pln za godzinę)
O ew kosztach dojazdu trenerów nie wspomnę.
Żeby takie zajęcia miały sens to grupa też nie może być zbyt liczna (6-8 osób to max)

Także w sumie koszty takiego przedsięwzięcia byłyby myślę o jakieś 20-30% wyższe niż ma to miejsce w dużym mieście.

A Wątpię aby nasze miasto zechciało coś do interesu dołożyć...
Na świecie było tyle dżum, co wojen. Mimo to dżumy i wojny zastają ludzi zawsze tak samo zaskoczonych.

Administrator
PostWysłany: 02 Cze 2011, 09:52
Powiem wam tak najlepsza szkoła dla osób które chciałby sie nauczyć programowania jest ZS nr 3 im. Mikołaja Kopernika, sam uczęszczałem do tej szkoły na profil technik informatyk i moim zdaniem nie ma lepszego poziomu informatycznego w całej okolicy

PostWysłany: 02 Cze 2011, 10:30
Proponuję utworzenie czegoś w rodzaju klubu informatycznego, a następnie zorganizowanie spota. Z tego co wiem to w Sieradzu jest kilku zapaleńców którzy promują edukację informatyczną, u nas pewnie też kilku się znajdzie. Znam trzech programistów z Wielunia i okolic którzy pracują w dużych miastach i pewnie chętnie by się zainteresowali tym co dzieje się w ich branży w Wieluniu ( dwóch z nich to notabene absolwenci ZS nr 3).

PostWysłany: 02 Cze 2011, 11:11
@alagyrd
Powiem wam tak najlepsza szkoła dla osób które chciałby sie nauczyć programowania jest ZS nr 3 im. Mikołaja Kopernika,

A jakich języków programowania uczy się w tej szkole?
Na świecie było tyle dżum, co wojen. Mimo to dżumy i wojny zastają ludzi zawsze tak samo zaskoczonych.
Awatar użytkownika
Administrator
Miejscowość: Wieluń
PostWysłany: 02 Cze 2011, 11:27
olcio napisał(a):Proponuję utworzenie czegoś w rodzaju klubu informatycznego, a następnie zorganizowanie spota. Z tego co wiem to w Sieradzu jest kilku zapaleńców którzy promują edukację informatyczną, u nas pewnie też kilku się znajdzie. Znam trzech programistów z Wielunia i okolic którzy pracują w dużych miastach i pewnie chętnie by się zainteresowali tym co dzieje się w ich branży w Wieluniu ( dwóch z nich to notabene absolwenci ZS nr 3).

z klubem informatycznym kojarzy mi się jedno zdjęcie 8-)
Nie obrażając informatyków, bo sam jestem po inf.

Image

Pomysł Ciekawy - na pewno znajdą się chętni ;)
Image Image

Administrator
PostWysłany: 02 Cze 2011, 12:33
palyga007 napisał(a):A jakich języków programowania uczy się w tej szkole?

od pascala delphi c ++ do javy
na dodatek jesli sie wybierze specjalizacje "aplikacje internetowe" to html, css, php , javascript, sql, ajax

od przyszlego roku chyba bedzie ruby on rails

PostWysłany: 05 Cze 2011, 14:13
@alagyrd
To może poprowadzisz jakieś zajęcia? ;]

Administrator
PostWysłany: 05 Cze 2011, 20:25
hmm moge poprowacic jakies wyklady z html css php i z cms :) do tego jakies podstawy c i pascala :) ale znam osoby bardziej kompetentne w tym kierunku ;) jesli byliby chetni to mysle ze mozna sie spotkac i cos podzialac

PostWysłany: 06 Cze 2011, 11:10
hmm moge poprowacic jakies wyklady z html css php i z cms

Jaki CMS?
Następna

Wróć do Edukacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

• Reklama